Šį kartą pasidalinsiu vienu savo mėgiamiausiu desertų receptu. Klasikiniu prancūzišku creme brûlée.
Taigi, pradėk nuo grietinėlės šildymo puode kuris užkaistas ant mažos kaitros. Perpjauk pusiau vanilės ankštį, bei šaukšteliu išskaptuok vanilės granules iš vidaus ir sudėk į šylančią grietinėlę kartu su pačia ankštimi. Nebijok, visą masę prakoši, ir keistos formos juodų pagaliukų (vanilės ankšties) deserte nebus.
Kol grietinėlė toliau šyla bei perima nepakartojamą vanilės skonį, išsuk kiaušinių trynius su cukrumi iki vientisos masės. Išsukant kiaušinius pasistenk nesudaryti putos bei daug burbuliukų. Tai lemia labai daug baigiamajai deserto konsistencijai.
Karštą, bet ne verdančią grietinėlę plona srove, iš nedidelio atstumo, pilk į kiaušinių mišinį bei palengva ir tolygiai maišyk. Labai svarbu nemaišyti per greitai, nes tada susidarys daug nereikalingos putos bei burbuliukų. Bet tuo pačiu metu reikia maišyti ir pakankamai greitai, kad kiaušiniai neišvirtų nuo grietinėlės karščio. Gautą masę dar truputėlį pakaitink bei nukošk.
Ant gilios skardos pasiklok medžiaginį rankšluostėlį (taip creme brûlée indeliai stabiliau laikysis). Sudėliok indelius bei supilk kremo masę maždaug 2/3 iki indelio viršaus. Į skardą pripilk verdančio vandens, kad apsemtų pusę indelio. Jeigu ant kremo indelių viršuje yra susidariusi puta ar burbuliukai, pašalink juos su vienkartiniais rankšluostėliais. Paruoštą kremą kepk orkaitėje įkaitintoje iki 140°C. apie 30min. Skardą įdėk į žemesnę nei durinė orkaitės sekciją.
Iškepto kremo paviršius turi būti lygus bei drebėti kaip žele. Išimk iš kepimo skardos, leisk atvėsti iki kambario temperatūros, ir uždengtus indelius padėk vėsintis bent jau 4 valandas šaldytuve.
Prieš patiekiant apibarstyk cukrumi, bei jį uždegink virtuviniu deglu. Tik atsargiai su užuolaidom!
Creme brûlée.
- 500ml. Plakamosios grietinėlės.
- 6vnt. Kiaušinių trynių.
- 1vnt. Vanilės ankšties.
- 120g. Cukraus
Comments are closed.